понеделник, 3 март 2014 г.

Красотата и музиката ще спасят света!



Останах безкрайно приятно изненадана днес от чудесния празничен концерт в зала„ България”. Отидох най-вече заради Алекс и се бях настроила за химна, Дунавското хоро, патриотични маршове, „Тих бял Дунав” и подобни( няма лошо, де). 

След щателната проверка (като по летищата и американското посолство), попаднахме в една атмосфера на празничност и духовна приповдигнатост. Радвам се  и на възрастните хора, които не пропускат  такива мероприятия.

Диригентката от българо-италианско произход ,баронеса Любка Биаджони, внесе страхотен финес, екзотичност и артистичност с присъствието си. Чуха се чудесни послания за опазване на мира и природата.

Но най-голямата изненада за мен беше гвардейския представителен духов оркестър, който така се развихри с такива смели музикални компилации, суингиране и джазиране на известни и  неизвестни за мен парчета, със соло саксофон и тромпет,  че столът ми се разтопи. Тайно наблюдавах възрастните хора и техните реакции, тъй като те май са по консервативно настроени. На повечето им беше приятно.  Или поне на мен така ми се струваше. 

Светът все пак върви в правилната посока. Голямо очарование  има в това да видиш мъже в униформи , озарени и смекчени от магията на   добрата музика! Чудесно ново преживяване, благодаря!