събота, 18 април 2009 г.

Два Великдена

Съдбата, напоследък, явно е решила да оголи отново един мой много стар детски въпрос:
Защо има два Великдена- един католически и един православен?
И няколко години подред ме изпраща в католическа страна по техния Великден и после ме връща пак тук за нашенския.
Знам, че не е случайно... Но някак ми идват много разпъването на кръст и Възкресението и после пак разпъване на кръст и пак Възкресение.
Възкресението, иди дойди, но разпъването...
Горкият ни Спасител, който е проповядвал любов, смирение и ненасилие е разпъван отново и отново два пъти годишно заради човешката суета и его и църковните борби за власт, територия и влияние .
Тази година реших да го споделя. Не ми харесва... Не ми харесва това , че католическата и православната църква не се разберат веднъж завинаги и не решат това голямо недоразумение.
Исус Христос е един! Дори децата го разбират. Те, всъщност, най-много.
С детската си чистота, невинност и природна мъдрост.
После сякаш забравят. Забравят да задават най- логичните въпроси. И приемат на доверие това, което им казват възрастните. За добро или за зло.
За това , например , нормално ли е да има два Великдена всяка година? А и за много други неща...
Желая ви светли Великденски празници, все пак!


5 коментара:

Анонимен каза...

Ne znam dali si davash smetka, no zadavash GOLIAM vapros! Chestit Velikden!

momenti-momenti каза...

О, да. Честит Великден и на теб!

Aria каза...

и аз не разбирам защо празнуваме така "разделно" не само Великден, а и Коледа - Великден с католиците; Коледа с руснаците. е, избрали сме различни календари, но защо?

Zoya Marincheva каза...

Ето това е въпрос. А когато всички живеят заедно на една земя, разминаването придобива абсурдни размери - например, католиците празнуват и се веселят, а ние влизаме в Страстната неделя, после те си ходят в катедралата и плачат, доскосвайки статуята на рапънатия Христос, а ние, ликувайки, си проправяме път в насрещното движение, за да си запалим свещите (тък като ортодоксалните църкви са затворени на великденското утро поради недостиг на персонал).

momenti-momenti каза...

Благодаря ви, Aria и Зоя за коментарите. Радвам се, че имам съмишленици! Да, едните следват юлианския, другите грегорянския календар, но според мен това е един голям абсурд! Е... няма как и при църквите важи правилото: "Разделяй и владей!" Поздрави!