сряда, 15 юли 2009 г.

Още малко следизборно...

( посветено на Вилдан Сами Сефер)


Изборите отминаха.
Слава Богу, няма да гледаме вече политици с големи брадви. Нито пък ужасяващи клипове, тип "трансформер". Мина голямата суетня, мина и еуфорията. Сега започва истинската работа.

Нечувана избирателна активност...
Много от гражданите, както винаги, гласуваха не за, а против. Най- вече против БСП и ДПС. НДСВ беше ясно, че са изпята песен. За комунистите не ми се говори... Лято е и не искам да си развалям настроението. За ДПС ми е думата...
Темата ме вълнува от доста време, но все се чудех от къде да я захвана. Вдъхнови ме „хумористичния” разказ на Вилдан Сефер в сайта „ Откровения”. Разказът се казва „История с имена”.
Там феята на перото, с присъщия си финес и чувство за хумор ни припомня един доста срамен и нелеп епизод от историята на България. Принудителната смяна на имената на българските турци.
Вилданче, мила, не знаеш само как ме настъпи по мазола. Изпитвам силен срам, болка и съжаление ,за това което ви причиниха....почти в края на 20-ти век.

Следях със затаен дъх гласуването тази година. Висока избирателна активност и зад граница. Опашки за гласуване. 95000 гласували в Турция за ДПС, от тях 3500 бюлетини-невалидни. Говори се дори за отменяне на двойното гражданство, за да не гласуват турците. А те гласуват от лоялност към етноса и религията и от... страх, икономически и морален... Не искат това унижение да се повтори отново. И с право!!!
Но дали това е алтернативата- ДПС? Дали това е партия в защита на един етнос, или партия на един его маниак, който се възползва от насадения страх, който манипулира, плаши, играе по тънката струна на хората, тяхната идентичност и вяра, а прибира бенефитите изцяло за себе си и кликата си.
Мисля, че отнемането на двойното гражданство ще бъде стъпка назад в демокрацията. Много наши съграждани в чужбина все още милеят и гласуват. Голяма част от тях мечтаят един ден да се върнат отново и да заварят една нормална държава, а не такава , от която са избягали. Изпратиха ми снимки от Испания и САЩ , на които се виждат огромните опашки за гласуване. Премахването на двойното гражданство би отнело активната позиция на нашите сънародници зад граница и стимулът им за завръщане.Така бихме могли са загубим ценни приятели, високо образовани и квалифицирани кадри и сериозно количество капитали. А всъщност тази проектостъпка цели единствено и само да елиминира турците зад граница с български паспорти.Но на каква цена? Мисля си , че има много по-хуманни и толерантни методи, като например- разяснение, образоване, още по-добра интеграция, премахване на дискриминацията при наемане на работа, по- сериозни гаранции за свободата на вероизповедание и постепенно изкореняване на страха. Турците зад граница най-вероятно гласуват, за да подкрепят роднините си в България с присъщата за тях фамилна солидарност. Но ако тези роднини след време ги уверят , че се чувстват добре интегрирани, приети и защитени и нямат нужда от партия на етническа основа...
Не знам... може би пък ходят да гласуват от страх... като нас по Тошово време- под строй и няма "не искам"!
Искрено ме зарадваха тези 3500 невалидни бюлетини в Турция. Някой от тях невалидни може би от невежество, но повечето- от протест. Протест срещу една отживяла, деспотична демагогия.
Животът, последната година ме срещна с изключителни представители на този етнос- интелигенти, дълбоки, етични...Поклон пред вас, български турци , които запазихте достойнството си , въпреки Тодор Живковите простотии. Моля, простете ни и да заживеем заедно в мир и в ползотворен обмен на мъдрост и ценности!!!
Етническите напрежения, дрязги и конфликти , навсякъде по света, ясно ни показаха, че полза от тях имат единствено и само тези, които нарочно са ги подпалили.
Ние за сега, макар с не малко недостатъци като народ, сме доказали своята природна толерантност и миролюбивост. Слава Богу! И нека заедно да съживим България!

7 коментара:

Анонимен каза...

Да, в никакъв случай не бива да загубваме качествени съграждани зад граница! САЩ се надпреварват да купуват мозъци, а ние ги прогонваме или пък не ги стимулираме да се връшат.

Иван Христов каза...

Тони,(ако мога да те наричам така) много хубава публикация, от която лъха уважение и добронамереност към нашите сънародници от турския етнос. Навремето като студент моят най-добър приятел беше турчин. Казваше се Али Дуранов Чаушев от село Млечино Кърджалииско. Това момче не го давах за много българи. Винаги точен, честен, добронамерен и много умен. След 1984 год. си загубихме дирите. Но в интерес на истината двойното гражданство позволява на нашите сънародници в съседна Турция да гласуват два пъти. Веднъж там и втори път в България, защото с автобус това може да стане в рамките на един ден. Иначе никой няма намерение да лиши българите от гласуване. В Испания не се разрешава двойното гражданство. Има много българи, които се колебаят, дали да вземат испанско и се лишат от българско гражданство. Защото като чужди граждани, при посещения в БГ, ще ги третират като чужденци и по отношение на ценовите услуги в хотелите, почивни станции и т.н.
Сега вече при това управление на бат ни Бойко, явно ще вземат окончателно решение да се откажат от България.

momenti-momenti каза...

Иване, анонимен, благодаря ви за коментарите. Вълнува ме тази тема и ми е много важно какво мислят хората по въпроса. Иване,знам ,че турците могат да гласуват два пъти в рамките на един ден, но въпросът е ЗАЩО го правят!!!Кое ги мотивира да са така фанатично предани? Мисля, че от там трябва да се започне. Аз лично познавам доста български турци, които не гласуваха за ДПС.
А за двойното гражданство... Знам, че доста европейски страни не го практикуват. Но у нас и на много други места по света съществува и смятам, че е голямо удобство, което не бива да губим!!! Аз лично имам доста приятели в Канада и САЩ ,които са на ръба да се върнат, а отнемането на двойното гражданство сериозно би ги разколебало. И България губи от това!!! Сърдечни поздрави, Иване и поздрави на слънчева Барселона!

Ivan Hristov каза...

Тони, аз мисля, че като малцинство се опасяват от нова инвазия по отношение на етническата и религиозната им свобода и това ги консолидира. Също и АТАКА до голяма степен допринася за това. И те в страха си сляпо се подчиняват на Ахмед Доган. Не малка роля има факта, че не са запознати в детайли с правата си и невъзможността да се върне "старото". Което пък е резултат
на по-ниския образователен ценз. Да се надяваме, че след като Вежди Рашидов стане министър в новото правителство, до голяма степен ще помогне за промяна на тези настроения. Това е един много добър ход на ББ наред с гафовете, които направи и ще продължи да прави.
Благодаря за поздравите! Наистина Барселона е един топъл, слънчев и добре уреден световен град, също като София:-))
Бъди здрава!

momenti-momenti каза...

Да се надяваме!!! Много ценен коментар, Иване! Благодаря ти и бъди здрав и ти!

Denissa каза...

Да ни е жива и здрава Феичката (Вилдан) и все да ни разсмива. Чудесна е публикацията ти. С интерес я прочетох. Сиво стадо с отдавна, (още от комунистическо време) промити мозъци сме хората и робуваме на псевдолидери, чийто интереси са изключително и само меркантилни. Всеки един от нас има желание за промяна.
И все се надявам, че ще дойде времето на някое гражданско общество, което ще помете шепата корумпирани марионетки и техните кукловоди наведнъж.
Не вярвам вече на партии, но вярвам в онзи обикновеният , средностатистически/грозна дума/ човек, чийто надежди все още не са погазени и навряни в ъгъла след толкова заигравания от страна на политиците със смачканите ни нерви.
Ще се отбивам честичко. Харесва ми гражданската ти позиция!
С поздрав-Дениса

momenti-momenti каза...

Ей Денисса,каква приятна изненада!!! Къде го чукаш, къде се пука. Радвам се,че си тук!