неделя, 13 септември 2009 г.

Яхнал колелото или яхнал егото на мама и татко

Не знам за вас, но аз не мога да спра да се изумявам като виждам малки,невръстни дечица,яхнали бугита(ATV-та) и джет-ски,натиснали до дупка газта,вдигащи много шум и мръсотия. Най-плашещото е ,че всъщност те карат МПС (моторно превозно средство) -без разрешително ,без мозъче и рефлекси за това.
И са реална заплаха за себе си и за околните.
В този момент се питам къде са родителите им, имат ли акъл или самите те са непораснали деца ,неузрели още за тази роля. Или пък самите родители се кефят от малкия юнак ,който така добре се справя с голямата машина , радва мама и татко и повдига самочувстието им на готини родители. И пак се питам дали е редно да използваме децата си ,за да подхранваме собственото си его? Дали няма по-благородни и здравословни начини... Особено сега ,когато сме на прага на световна катастрофа,предизвикана от глобалното затопляне и замърсяване, предизвикана от прекалено голямото ни ЕГО.
Не е ли наша задача да учим малките на уважение към природата и природните закони и да ценим малкото,което ни е останало...преди да стане вече прекалено късно?
Не искам да звуча старомодно и консервативно,но все си мисля,че доброто старо колело е нещо доста по-стойностно-разчиташ на собственото си тяло , мускули , умения и рефлекси ,а не на някаква сътворена от експлоатирани китайци машина.
Не знам... въпрос на избор... и на вкус.

4 коментара:

Aquawoman каза...

Много хубаво си го казала "Яхнал егото на мама и татко" ...Позволяват им да правят каквото си искат, а после реват на гробовете им. А най-жалко е когато заради такива пострадват невинни хора :(

momenti-momenti каза...

Така си е, Аквичке. :(

diandra каза...

Един глас и от мен за "доброто старо колело", което поне развива мускули у детето :)

momenti-momenti каза...

Diandra,благодаря! Със съмишленици е по-леко.