петък, 21 декември 2012 г.

Като сме се заговорили за трансформации ;)

 “Парад- един чудесен филм, който горещо препоръчам за декември 2012. Напълно е в крак  с промените, които така или иначе  настъпват в главите и сърцата на хората в последно време. При някои по-осезаемо, при други- по яваш-яваш. ;)
 Филмът, с присъщото на западните ни съседи чувство за хумор, поставя доста сериозни проблеми- за насилието, неприемането на различното, „мачизма”със сенчестата си страна и маскирани страхове( да не съм и аз такъв), нетолерантността и нежеланието да опознаеш света на другия, за мечтите и отстояването на себе си,  за дълбоките трансформации, които понякога се случват като на игра.
Идеята е чудесна, характерите са плътни, достоверни и автентични( все пак сценаристът- режисьор Сърджан Драгоевич е колега- психолог J), посланията са дълбоки и чувството, което ти остава след филма, е хубаво. Единственото за което съжалявам все пак е, че не е направен от Емил Костурица, защото на моменти му липсва майсторството и финеса на този страхотен режисьор. Но той пък си има своята  слабост към циганите , а не към хомосексуалистите, и си прави филми , пропити с любов и съпричатност към техните  съдби. Е, всеки с вкусовете си!

Но както ще видите от филма, ако решите да го гледате, всичко подлежи на промяна. ;) Никога не казвай никога. Нещата просто се случват...

http://www.dnes.bg/cinema.php?id=1567

Няма коментари: