понеделник, 18 ноември 2019 г.

Зимна депресия във фази








Зимната депресия във фази


Първа фаза – почти веднага след преминаване към  зимно  астрономическо време.             Изведнъж ,изненадващо рано, става тъмно.  Вече сме се наситили на  удивителните цветове на есента и не им обръщаме внимание. А и листата бавно и безвъзвратно окапват.  Има ниско атмосферно влияние, много облаци, мъгли и мрак. Обзема ни пълзящо чувство за вина, че шоколадът е винаги близо до нас.  Дядо Коледа още не е тръгнал.

Нулева фаза( латентна)- между  5 , 10 декември и 3 януари.  
Коледните  лампички вече са  на клоните.  Навсякъде има светлина и злато! Мислим за подаръци, Коледни трапези и новогодишни ваучери. Отиваме на фризьор. Сладкото е в реда на нещата.  Все пак  е Коледа ! Всички внезапно стават добри. И щедри. Поне за малко. Веселият Лапландец е навсякъде! И много мило се усмихва!

Втора фаза- от 3-ти до 31 януари  
Тежко излизаме от следпразнична кома. Обикновено се връщаме на работа. И  няма какво да облечем. Дрехите  са се смалили от само себе си. Не  поглеждаме към кантара.  Нито пък към баланса си в сметката . Студено е! Дядо Коледа си е заминал и няма да го видим поне година. А с него и вярата в чудеса. Гадно е!

Пак нулева (латентна фаза) – февруари 
 Има светлина в тунела. Появяват се кокичета. Пистите по планините вече са  добри. А и заснежените борове са великолепни. Да живее планината! Денят  расте . Котки, котараци  започват да се викат.  Има слънчеви дни. Идват разни празници- купуват се сърца, шоколад и много вино! Лъхва на любов и  южен вятър.

 Трета фаза- март 
 Голи клони се огъват под рехав сняг и неприятен вятър. Като някакви  грозни скелети. Киша. Закъснял сняг, никой вече не му се радва.  Мартенски настроения. Иди ми , дойди ми. Охх, аман от зима!  А пролетта не идва и идва! Къде е шоколадааааа?

 

Край на зимната депресия- април! Всичко цъфти, птички чуруликата, в душата се раззеленява,  а един ден силно замирисва на море! J

 

 

 

Няма коментари: