събота, 29 ноември 2014 г.

Про коледно


Напоследък много се пише по темата за обратната  или по-скоро тъмната страна на Коледните празници-  усещането за още по-непоносима самота и вътрешен студ на фона на почти задължителното, наложено от вън повсеместно веселие. Става въпрос не само за самотните хора, без близки и семейства, но и за тези които се чувстват така, макар и с фамилия. Излязоха чудесни материали и съм съгласна с повечето аргументи и наблюдения.

Имам да допълня само едно.  Не забравяйте, че  Коледните празници  са измислени отдавна, в северното полукълбо на Земята и се случват в най-тъмния период от годината-  чисто астрономически. Най късите и тъмни дни! Което само по себе си е депресиращо, поради  по-малкото количество хормони на щастието, които се синтезират от слънчевата светлина. Затова от началото на декември ненапразно започват се палят безброй лампички, слагат се блестящи украси , вкарва се много злато и сребро в бита , топли се душата с красиви подаръци и мисли за ближния. И разбира се- яде сe повече шоколад. С кулминация Коледа-  пържоли и вино. ;)   Такa че - малко помощ от традициите не е излишна. И да, съгласна съм с психолога Катерина Павурджиева, че е въпрос на зрялост да се чувстваме добре по празниците.  Стига да  нямаме нереални очаквания  за свръхвеселие и доволство, да  не се се поддаваме на масовата хипноза за хиперконсумация и да се наслаждаваме на обикновеността и забавеното, по-човешко темпо.

А за самотниците.... И тук можем да се обърнем към старите , но непреходни ценности.  Да не забравяме, че има хора, към които съдбата не е била толкова благосклонна и да им  подадем  ръка в труден момент, какъвто може да е и Коледа!
 
 Приятно зазимяване!

Няма коментари: